NEDEN İŞSİZİZ? NEDEN DEVLET MEMURU OLMAK İSTERİZ?

mehmetÜlkemizde işsiz mi çok iş mi çok herkesin kafası sanki karışmış durumda. Kimisine göre bu ülkede iş çok ama çalışacak adam yok. Yada çalışmaya gelen her şahıs kolay masa başı bir iş istediği iddia edilmekte.

Gençlerin nabzını yokluyorum ben hiç kimsenin şu okulu bitirim gider şu şirkette şu olurum dediğini görmedim. Lise mezunu olsun, Ön Lisans yada Lisans mezunu herkes devlet memuru olmanın peşinde. Sahi biz tüm okuttuğumuz öğrenciyi memur yapacağız diye bir eğitim mi veriyoruz? Elbette kimseye memur garantisi ile eğitim vermiyoruzdur. Peki soruyorum size bu gençler neden bir özel şirkette şunu yaparım diye hedefi olmuyor?

Beklide sorunu bizler en başta aramalıyız. Özel bir şirkette işe başlayan bir kişi asgari ücret dediğimiz ülkemizin şartlarına göre yani istatistiklere göre açlık sınırının altıda bir ücreti uygun görüyoruz. Yada yoksulluk sınırının altındaki bir ücreti. Tamam ilk başta az bir ücret ile başlamaya herkes evet desin ama sonra ne oluyor? Hiçbir şey! işçi gidip zam isteyemez patron o ücretin üzerine çıkmak istemez. Sendikalar mı? Sendikaya üye olursan işten çıkma  ihtimalini düşünürsen sendikaya üye olmayı bırak sokağından da geçemezsin. Ola ki sendikaya üye olduğunu farz edelim onlarımda yaptığı bir şey yok. Hâlâ asgari ücretin açlık sınırının altında, normal ücretin yoksulluk sınırının altında olduğunu hatırlatayım.

Meslek Liseleri yada Meslek Yüksek Okulları adı altında yüzlerce okul milyonlarca öğrenci yetiştiriyoruz. Peki bu öğrencileri kime yetiştiriyoruz? O zaman bizim eğitimimiz baştan yanlış baştan hatalı ki kime ne yetiştirdiğimizi bilmiyoruz. Avrupa’da nasıl yapılıyor? Meslek edinecek kişi Lisenin sanırım 2. sınıfından sonra çalışacağı şirkete kademeli olarak ücretini de alarak hem mesleği öğrenip hem çalışıp okul bitince de o şirketin elemanı oluyor. Demek ki doğrusuda bu olmalı.

Peki sanayici ve iş adamlarımız kalifiye elaman bulamıyoruz diyor. Peki siz kalifiye eleman yetiştirip şirketiniz bünyesine katmak için ne yapıyorsunuz? Hazır yetişmiş deneyimli eleman isteriz biz diyorsunuz. Peki sizler almazsanız nerede deneyim kazanacaklar? Babasının fabrikasında mı? Zaten babasının fabrikası olsa sizden iş istemezlerdi.

Bir sonuca varacak olursak devlet memurunun özel şirkette çalışandan çok kazanması. Devlet memuru oldun mu asla  işi kaybetmeme garantisi (oda ayrıca sorgulanması gereken konu). Ülkemizde özel bir şirkette ise yarın ne olacağının belirsizliği, kazandığının Açlık yada  Yoksulluk sınırı altında kalıyor olması bunları çözersek yerince iş var diyorsanız işsizde kalmaz o zaman.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

YÖRÜK HABER AJANSI ; KAYNAK GÖSTEREREK HABERLERİMİZİ İSTEDİĞİNİZ YERDE YAYINLAYABİLİRSİNİZ
YHA ve Yurtta sonhavadis gazetesi sahibi Gazeteci Yazar Mehmet GARİP

Yorum bırakın